Stránky

sobota 6. dubna 2013

Jak vybrat správné jarní trávníkové hnojivo?

Skončila zima a většina pěstitelů krásného trávníku přemýšlí čím probudit trávník a jak nastartovat jeho růst. Všichni se těší na krásnou a pozitivní zelenou barvu trávníku.

K napsání tohoto článku mně inspiroval následující dotaz: potřebuji pomoci při výběru hnojiva na první prohnojení po zimě. Máme rok starý travní koberec a po zimě je na tom nic moc.....

Ano, letošní zima 2012-13 je pro trávníkáře nic moc. Je strašně dlouhá. A trávníky nevypadají moc dobře. Bude třeba hodně obnovy. Trávníky budou potřebovat nastartovat. Hodně trávníků také poškodila plíseň sněžná.


Při výživě trávníku na jaře, myslíme tím první jarní hnojení, je třeba rozlišovat:


  1. Chceme probudit trávník k životu. Nastartovat jeho růst. 
  2. Trávník z větší části obnovujeme a doséváme. 

Pro každou tuto činnost se hodí jiné složení trávníkového hnojiva. Ale jak se dočtete níže, výrobci to moc neusnadňují.


Kdy je ten správný čas?


Kdy mám začít? Už mohu vertikutovat? Trávník kromě živin, vody a vzduchu potřebuje ke svému růstu teplo. Bez tepla a slunce trávník moc neroste.

Vertikutace by měla následovat po první seči. První jarní sluneční paprsky trávník probudí a teploty okolo deseti stupňů napomůžou. Půda rozmrzne a vyschne. Trávník se začne zvedat a růst. 


Následuje první sečení, vertikutace, dosev a přihnojení .... Pokud byl trávník hodně zasažen plísni sněžnou uděláme na vyčištěný a pročesaný trávník po vertikutaci postřik, například Ortivou, Rovralem nebo Polyversem.

Projděme si možnosti první jarní výživy trávníku.



Jarní výživa trávníku při větším dosevu trávníku


Některé názvy hnojiv trochu klamou... 

Start, Starter, New Grass, Spring, Power ... Co si vybrat?

Je potřeba se blíže podívat na složení hnojiva.
 

Hnojiva typu Start, Starter jsou většinou spíše určena pro nové výsevy, pro nastartování růstu nového trávníku nebo trávníku větším po dosevu. Mají většinou složení základních prvků NPK 20-20-8 nebo podobný poměr.

Do této skupiny například patří:


Hnojiva dále vybereme podle plochy, kterou budeme hnojit. Pro menší plochu zvolíme Start nebo Starter, pro větší plochu New Grass nebo Basic Start.

Tato hnojiva mají hodně fosforu, který podporuje počáteční růst nového trávníku a podporuje tvorbu jeho kořenového systému. A samozřejmě dusík, jako motor růstu.

Takže pokud je trávník po zimě hodně poškozen a bude se hodně dosívat, je třeba zvolit výše uvedená hnojiva, která pomohou nastartovat trávník a zároveň pomohou na nově dosetých plochách dobrému a zdravému růstu nového trávníku.


Více o jarním údržbě trávníku se dočtete v článcích:


Jarní výživa trávníku


Pokud potřebujete trávník nastartovat po zimě a jen " sem tam něco dosejete" je třeba zvolit jarní trávníková hnojiva.

Do této skupiny se mohou zařadit například:

  • Spring od Eurogreenu
  • lze také použít Expert od Forestiny ( výborná poměr cena/kvalita )

Tyto hnojiva obsahují hodně dusíku a něco fosforu a draslík. Například složení Springu ( NPK 25-5-9 ). Na jaře je potřeba hlavně dusík. Nastartuje růst. Později by se měl přidat draslík...

Jaké živiny potřebuje trávník? Je stručně popsáno v článku: Jaké živiny potřebuje trávník?

Tyto jarní hnojiva použijeme pro první přihnojení trávníku. Krásně nám pomohou trávník nastartovat v jeho růstu.


Pro přesnou a rovnoměrnou aplikaci trávníkových hnojiv je třeba vždy použít rozmetadel nebo aplikačních vozíků.


Co dále?


Dále by pak mělo následovat hnojení "standardním" sezonní trávníkovým hnojivem ( i tyto hnojiva se dají v pohodě použít pro jarní výživu, jen většinou mají méně dusíku, u jarních hnojiv je nastartování razantnější )

  • Expert
  • Greens P56
  • Fairway

pro menší plochy, hnojiva v menším balení:

  • LU-MX od Wolf
  • Power od Arosu
  • Multigreen od Floria

a podobná hnojiva a podobného složení. Volíme podle velikosti balení k naší ploše trávníku. Volíme dle peněženky. Volíme mezi standartem a hnojivy tzv. dlouhodobými s postupným uvolňováním živin ....

Mezi dávku jarního a standardního sezonního hnojiva lze vložit dávku hnojiva proti mechu ( Expert proti mechu nebo Expert Plus ) nebo trochu potrápit plevele hnojivem Travin.

Travin obsahuje minerální výživu, účinné látky na hubení plevelů a zeolit. Více o Travinu v tomto článku ...

Ale není to nutnost. Proti mechu lze udělat postřik Mogetonem a proti plevelům například Bofixem nebo Dicotexem.

Tyto speciální hnojiva ( proti mechu, proti plevelům ) je lépe použít až bude trávník růst, až bude dostatečné teplo pro dobré fungování doplňujících prvků a účinných látek. Jen tak docílíme správnou účinnost a budeme s jejich použitím spokojeni. 


Travin ani Expert proti mechu, není první hnojivo, které by se mělo na jaře použít.

Nastartujte správně trávník do nové sezony.

2 komentáře:

  1. Já hnojím náš trávník jednou za měsíc. Používám speciální organická hnojiva a je to hodně znát. Trávník je krásně zelený a takový zdravější, takže se rozhodně vyplatí trávníku věnovat nějakou péči a ne ho jen jednou za týden posekat sekačkou.

    OdpovědětVymazat